Tortell Poltrona (pallasso)
Comments 0
- zirkoliko on 16 desembre, 2019 in

Tortell Poltrona és un dels pioners europeus en la renovació del pallasso. Carismàtic i tendre, contundent i ferotge. Un provocador de sensacions a la caça de la poesia escènica.

Tortell Poltrona és Jaume Mateu Bullich Barcelona, 1955. Mestre industrial en electrònica i mecànica. Estudia sociologia i economia política a l’ICESB, quan aquí encara no hi ha universitats per estudiar aquests temes.

Debuta als escenaris com a cantant còmic de la “Gran Orquestra Veracruz” (1974) i immediatament crea el seu pallasso: Tortell Poltrona. Professionalment estrena la seva carrera artística amb Claret Papiol, formant la parella de pallassos Germans Poltrona.

Des de 1975 ha realitzat milers d’actuacions en espais i zones ben dispars arribant a llocs recòndits del globus terraqui.

Director i fundador del Circ Cric el 1981. Director i fundador del CRAC, Centre de Recerca de les Arts del Circ (1995). Director i fundador del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà (1984-1986).

Ideòleg i fundador del Festival de Pallasses d’Andorra, Fòrum de la Comicitat (2001).

Fundador i President de l’ONG Pallassos Sense Fronteres. Ha fet llargues expedicions als camps de refugiats i a les depauperades zones de Croàcia, Sèrbia, Bòsnia, Kosovo, Sahara, Armènia, Chiapas, Sri Lanka, Colòmbia, Brasil, Cuba, Sierra Leone, Costa d’Ivori, Benín, Haití, RD del Congo…

Des de l’any 1978 participa a Festivals Internacionals de Teatre d’Europa i d’Amèrica.

A l’escenari ha treballat amb il·lustres pallassos com Charlie Rivel, Oleg Popov, i també davant d’artistes com Joan Miró, J. V. Foix i Joan Brossa.