Un jurat d’experts decideix els nominats i els premiats 

Un jurat convocat especialment per cada edició dels premis i extern a l’organització decideix els nominats i els guardonats de les diferents categories. El jurat està format per persones amb un ampli coneixement del circ a Catalunya.

 

Jurat dels Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya 2019:

 

Cristina Cazorla. Actriu i gestora cultural. Llicenciada en Història de l’art i Art dramàtic en l’especialitat de Teatre musical. Comença la seva carrera amb la companyia Las Calígulas amb qui estrena diversos espectacles de carrer i participa en diferents programes de televisió. Després d’un important període dedicat a la pedagogia teatral per a joves, inicia la seva aventura dins el món de la gestió de la mà de Joan Busquets, amb qui funda Puça Espectacles, consultoria artística des d’on s’enceten nombrosos projectes relacionats amb les arts escèniques. Actualment dirigeix Pallassòdrom-Festival de pallassos i pallasses de Vila-Seca i el Formul’art-Marató de teatre juvenil.


Manel Sala ‘Ulls’. Comença a documentar fotogràficament el món del circ l’any 2002. En aquell instant, en què la seva càmera es va interposar entre els seus ulls i l’artista, va descobrir un món ple de detalls, instants i emocions que fan gran el circ. Fotògraf de la revista Zirkòlika. Les seves fotografies s’han publicat a nivell nacional i internacional. Editor del blog fotogràfic de circ: Circ .. Manel Sala ‘Ulls’. Premi Zirkòlika 2016 a la Millor iniciativa per la projecció del circ.


Marcel Barrera. Periodista i crític de circ, actualment cap de redacció de la revista Zirkòlika i autor d’un bloc de circ al diari digital Vilaweb (http://blocs.mesvilaweb.cat/Marcel/). També va seguir l’actualitat del circ al diari El Punt (1998-2011) i és autor d’una biografia del pallasso Tortell Poltrona publicada l’any 2007 per l’editorial Dau i titulada Animal de Circ. Retrat de Tortell Poltrona. Com a especialista de circ també ha format part de les primeres juntes de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) i ha estat assessor del centre de terminologia Termcat per a l’elaboració del primer diccionari del circ en llengua catalana. Com a periodista cada any cobreix alguns dels festivals de circ més importants a Europa, com el de Montecarlo, Latina (Itàlia) o Figueres, i també festivals de carrer com el TAC de Valladolid o el Trapezi de Reus. Actualment també col·labora al portal de crítiques Recomana.


Ignasi Gil. Diplomat en arts circenses per l’Escola Nacional de Circ de Brasil, a Rio de Janeiro (1998). Creador de les companyies Cabaret-Circ Pin Palù (2004), Àticus (2007) i Elegants (2011); amb les que va girar fent espectacles de sala i carrer per territori nacional, estatal i internacional, aconseguint premis en diversos festivals; espectacles en els que va treballar en profunditat la tècnica del pallasso. En solitari, amb el número Perxa (2002), va treballar en gires de circ, nombrosos esdeveniments (espectacles inaugurals), gales i festivals; així com en varietés de renom internacional. També ha fet assessorament tècnic-artístic a companyies com Sol Picó, Cia Sifó, Rafael Amargo, Rus & Miri, Circ Los, Res de Res i Circ Bover. Actualment combina les tasques de producció i assessorament artístic amb les d’Eco-xef.


Lola Casademont. Llicenciada en Història de l’Art, és tècnica de Cultura a l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà i coordinadora de la Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà des de la primera edició l’any 1996. Ha format part del jurat dels premis Zirkòlika els anys 2010, 2011, 2014, 2015 i 2018.


Ramon Muñoz ‘Karoli’. Amb 36 anys de trajectòria, és un dels artistes històrics del circ català. Va formar part durant 18 anys de la popular parella de monociclistes Boni i Caroli (1982-2000) i l’any 2001 va iniciar una carrera en solitari com a Professor Karoli, un personatge excèntric amb el qual ha estrenat els espectacles L’Elixir de la Vida i L’home roda (2006). Amb aquest darrer espectacle ha fet ja més de 700 actuacions. Deixeble de Rogelio Rivel, els últims anys ha guanyat els Premis Zirkòlika de votació popular i a la Millor iniciativa per a la projecció del circ per a la seva exposició itinerant Papers de Circ.


Giulia Poltronieri. Gestora cultural des de 2008, ha treballat en el sector del turisme cultural i de l’organització d’esdeveniments fins al 2015, quan va començar a dedicar-se al món de la cultura més performativa. Actualment és responsable de programació de l’Atrium de Viladecans i del Festival Al Carrer. Entre 2018 i 2019 ha portat la gerència de La Central del Circ i anteriorment ha sigut gerent del Festival Píndoles- teatre breu en espais vius i del Festival IF Barcelona (sobre teatre de figures) i coordinadora de producció dels festivals de música Cara.B i Mixtur. També col·labora amb diferents entitats de l’àmbit cultural, com Coincidències Associació Cultural (Terrats en Cultura) i realitza tasques de consultoria per la companyia La Virgueria, entre d’altres.