‘Bangaluru’ de Todozancos guanya el Premi Zirkòlika de Votació Popular
Comments 0
- zirkoliko on 18 desembre, 2017 inNotícies
‘Bangaluru’ de Todozancos guanya el Premi Zirkòlika de Votació Popular
  • La cercavila Bangaluru és l’espectacle de circ preferit pel públic aquest 2017. La companyia barcelonina Todozancos és de les poques a l’Estat que combina circ, teatre, malabars, dansa i acrobàcia sobre xanques
  • El premi es lliurarà, juntament amb la resta de categories dels Premis Zirkòlika i el IV Gran Premi BBVA Zirkòlika durant la la Nit de Circ que es farà el pròxim dimecres 20 de desembre (Circ Històric Raluy, 20 hores). La gala inclourà un gran espectacle amb actuacions de 15 artistes i una banda de música. Les entrades ja estan a la venda.

La cercavila Bangaluru de la companyia Todozancos (Carlos Sosa ‘Charles’, Federico Martínez, Matías Vulcano i Pablo Lebreiro) és l’espectacle de circ preferit de Catalunya 2017. Així ho han decidit els aficionats i professionals de circ que, amb el seu vot, han participat en la III edició del Premi Zirkòlika de Votació Popular. El premi, convocat per la revista Zirkòlika, es lliurarà juntament amb la resta de categories dels VIII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya aquest dimecres 20 de desembre, en la cloenda de la gala Nit de Circ que se celebrarà a partir de les 20h a la carpa del Circ Històric Raluy, instal·lat al Moll de la Fusta del Port Vell de Barcelona.

El Premi Zirkòlika de Votació Popular ha registrat un total de 234 vots, més de la meitat dels quals han estat per Bangaluru. Casualment, l’espectacle de Todozancos opta a un altre Premi Zirkòlika, ja que està nominat pel jurat a Millor espectacle de circ de carrer juntament amb Pulso d’Atempo Circ i Quan no tocàvem de peus a terra de Circ Pistolet.

A més del guanyador Bangaluru, el públic també ha votat pels espectacles Circant (Cuncurulla), El Dékoncert (Solfasirc), Vincles (Circ Bover), Mur (Cia3), MiraT (Circ Pànic), Pulso (Atempo Circ), Invisibles (Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris) i Udul (Los Galindos).

Com a nota curiosa, alguns d’ells també estan nominats als Premis Zirkòlika 2017: El Dékoncert i Invisibles en la categoria de Millor espectacle de circ de carpa o sala, i dos artistes de Pulso (Marilén Ribot amb corda volant i Matías Marré amb roda cyr) a Millor número de circ, mentre que Vincles ja es va endur el Premi de Votació Popular l’any passat.

Una festa de foc i fum

Bangaluru és un espectacle itinerant amb aromes, colors i ritmes d’Orient que, amb l’esperit alegre i intens dels carnavals, convida el públic a una festa de foc, fum de colors (holi) i sensacions. L’elefant sagrada encapçala la comitiva obrint el pas a la música, les danses i els equilibris i acrobàcies en xanques dels personatges. Es tracta d’una adaptació teatral del festival de colors de Punjab, la celebració de la primavera hindú en què els colors són els grans protagonistes al costat de l’elefanta Airavata, el domador Mahant, els acròbates amb xanques Qawwalis i el músic Prahlad. La festa commemora múltiples esdeveniments de la mitologia i simbolitza l’agraïment a tot allò positiu que regala la vida, a oblidar durant una estona les normes socials, a perdonar les ofenses…

Todozancos és una de les poques companyies a l’Estat que combina circ, teatre, malabars, dansa i acrobàcia sobre xanques. A més a més, difon els seus valors lúdics i educatius amb tallers oberts a tothom en què treballa la creativitat i les habilitats psicomotrius. La formació va néixer a Barcelona ara fa 10 anys. L’atzar va voler que el 2004 Carlos Sosa ‘Charles’ i Federico Martínez, tots dos uruguaians, es trobessin a la ciutat comtal i que poc després ho fessin amb Matías Vulcano (Argentina) i Pablo Lebreiro (Uruguay), els altres dos fundadors. Des del 2007 han creat 10 espectacles (entre els quals, a més de Bangaluru, destaquen Al-Thura Circus, Moon Light Jugglers i Mediterraneus, el més recent) i han actuat per públic de totes les edats i d’arreu del món: des del Parc d’Atraccions del Tibidabo, les Festes del Pilar de Saragossa i els Sanfermines de Pamplona fins a destins internacionals com Egipte, Singapur, Holanda i el Regne Unit de la mà d’empreses del sector com la francesa Malabar o el Cirque du Soleil, amb qui han col·laborat en dues ocasions.

El Premi Zirkòlika de Votació Popular es lliurarà aquest dimecres 20 de desembre en la cloenda de la gala Nit de Circ organitzada per la revista Zirkòlika amb la implicació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Des de la seva creació, el 2010, els Premis Zirkòlika s’han convertit en una cita anual imprescindible. Aquests guardons, que són pioners a tot l’Estat, tenen com a objectiu promocionar el circ i, alhora, dignificar i contribuir a la professionalització dels artistes i companyies de circ català. També volen donar visibilitat a tots els espectacles de qualitat creats i produïts a Catalunya, cohesionar el sector, obrir circuits d’exhibició i mostrar l’enorme potencial del circ amb la producció d’aquesta gran gala, única i irrepetible.

Les entrades per a la Nit de Circ dels Premis Zirkòlika es poden comprar a les taquilles del Circ Històric Raluy al Moll de la Fusta, a les pàgines web www.raluy.com, aquí o bé a la botiga Papallona Circus Arts Shop / Zirkòlika (Av. Francesc Cambó, 30-36 Barcelona. Tel. 93 119 16 99).