Cia. Pepa Plana, Ino Kollektiv i Slow Olou, entre els guanyadors dels X Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya
Comments 0
- zirkoliko on 19 desembre, 2019 inNotícies
Cia. Pepa Plana, Ino Kollektiv i Slow Olou, entre els guanyadors dels X Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya
  • Dos dels espectacles premiats, ‘Ino’ i ‘Veus que no veus’, estan protagonitzats només per dones. Slow Olou (Toti Toronell i Pere Hosta) aconsegueix dos guardons pel seu espectacle itinerant i d’humor absurd ‘Escargots’: premi de votació popular i premi especial. 
  • El nou Circ Teatre Rosa Raluy guanya el millor espectacle de circ de carpa per ‘Vekante’, Kolektiv Lapso Cirk s’emporta el premi al millor espectacle de circ de sala pels equilibris sobre taulons a ‘Ovvio’, i la companyia formada per set dones Ino Kollektiv guanya el millor espectacle de carrer
  • També s’emporten premis el número acrobàtic dels joves Maiol Pruna i Francesco Germini, el projecte de Carpa Revolució (millor iniciativa per a la projecció del circ), Nom Provisional (millor companyia emergent) i Circ Perillós (millor trajectòria)

L’espectacle de pallasses Veus que no veus, de Cia. Pepa Plana, ha estat un dels guanyadors de la X edició dels Premis Zirkòlika de Circ. Protagonitzat per la pallassa vallenca Pepa Plana i l’actriu igualadina Noël Olivé, el muntatge recupera les clàssiques entrades dels pallassos de pista però, com a gran novetat, amb una mirada femenina. D’altra banda, un altre espectacle protagonitzat només per dones, en aquest cas Ino, de Ino Kollektiv, s’ha emportat el premi al millor espectacle de circ de carrer per la força de les seves acrobàcies, el seu suggerent treball col·lectiu i també per trencar els estereotips de gènere. D’altra banda, al premi de votació popular que s’ha anunciat aquesta setmana per a l’espectacle Escargots, de Slow Olou (Toti Toronell i Pere Hosta), cal afegir-li ara el premi especial que ha concedit el jurat per la compenetració de la parella i per crear un univers absurd i saber portar-lo també a les xarxes socials.

La resta de guanyadors dels X Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya han recaigut en el muntatge Vekante del Circ-Teatre Rosa Raluy (millor espectacle de circ de carpa)’, els equilibris sobre taulons de Ovvio, de Kolektiv Lapso Cirk (millor espectacle de circ de sala), Carpa Revolució (millor iniciativa per a la projecció del circ), Nom Provisional (millor companyia emergent), Circ Perillós (millor trajectòria) i Maiol Pruna i Francesco Germini (millor número de circ).

Els premis estan organitzats per la revista de circ Zirkòlika i compten amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Els deu guardons s’han concedit a la carpa del Circ Històric Raluy, durant la celebració d’una Nit de Circ que ha comptat amb un espectacle amb música en directe i diferents artistes (Marta Finazzi, Fakir Testa, Hop Battle, Francesco Caspani, Andrea Sperotto i El Senyor de les Baldufes) i el posterior lliurament presentat per Tortell Poltrona (Jaume Mateu). El popular pallasso ha llegit 10 textos i poemes al voltant del circ escrits per Joan Salvat-Papasseit, Joan Brossa o el pallasso Grock, entre molts d’altres.

A CONTINUACIÓ, LA DESCRIPCIÓ DELS ESPECTACLES, COMPANYIES, NÚMEROS DE CIRC I INICIATIVES PER A LA PROJECCIÓ PREMIATS I EL VALOR DEL PREMI OBTINGUT

MILLOR ESPECTACLE O ENTRADA DE PALLASSOS

‘VEUS QUE NO VEUS’

CIA. PEPA PLANA

Pepa Plana (com a augusta) i Noël Olivé (com a carablanca) s’uneixen per reivindicar la figura de la pallassa tot confrontant-la a la del pallasso. Ofereixen una versió femenina de les entrades clàssiques del circ, és a dir, els números que obren un espectacle o que enllacen les diferents escenes. Juguen i mosseguem per denunciar la desigualtat que viuen les dones.

PREMI AL MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARPA

CIRC TEATRE ROSA RALUY

Nou circ itinerant creat el passat estiu que defineix la seva primera creació, Vekante, com un espectacle contemporani de circ tradicional. La companyia neix de la mà de Rosa Raluy i William Giribaldi.

PREMI AL MILLOR ESPECTACLE DE SALA

‘OVVIO’

KOLEKTIV LAPSO CIRK

David Diez i Tomas Václavek estan especialitzats en la cerca de l’equilibri i la manipulació utilitzant sempre objectes quotidians. A cada número demostren la passió, el coratge i la confiança cega que es tenen l’un a l’altre. Posen a prova la llei de la gravetat i els límits de l’artista en una arquitectura de fusta minimalista. Busquen sorprendre i entretenir a parts iguals a través del risc, en un clímax ascendent de tensió i adrenalina.

PREMI AL MILLOR ESPECTACLE DE CARRER

‘INO’  

INO KOLLEKTIV

Un espectacle contemporani de portés acrobàtics femení a càrrec de 7 artistes de diferents nacionalitats integrants de la companyia francesa Cie L. A través d’acrobàcies es posen l’una a la pell de l’altra i, portant-se i suportant-se, es desfan de les pressions socials que els pesen i resten llibertat. Una mostra de la força que té el col·lectiu i del que són capaces de fer les dones si avancen juntes i fan el que volen fer.

PREMI ESPECIAL

‘ESCARGOTS’

CIA. SLOW OLOU

Escargots és un espectacle itinerant ple d’humor surrealista on Pere Hosta i Toti Toronell condueixen el públic a través d’un univers particular ple de somriures i complicitats. Des de l’humor i poesia, els espectadors poden observar com viuen dos individus-cargols el seu dia a dia. Escargots, l’espectacle guanyador, és la primera pedra per a futurs projectes compartits d’aquesta divertida parella.

MILLOR NÚMERO DE CIRC

ACROBÀCIES

MAIOL PRUNA & FRANCESCO GERMINI

Maiol Pruna i Francesco Germini són dos joves acròbates acabats de graduar-se a la prestigiosa escola belga ESAC que han participat amb el seu número de mà a mà a l’espectacle de joves promeses Crece que es va presentar al Teatro Circo de Madrid.

MILLOR TRAJECTÒRIA

CIRC PERILLÓS

Formada pels trapezistes Adelaida Frias i Jordi Borrell, Circ Perillós va estar en actiu entre els anys 1981 i 1996 i està considerada com una companyia pionera dels circ català i un referent de moltes generacions posteriors. Durant més de 15 anys va actuar per tot Europa i va estrenar Volàtil, Balcó o Rulot, entre d’altres espectacles. Entre els números més coneguts hi ha el trapezi fix i la caravana aèria. El jurat ha destacat els seus espectacles arriscats i el caràcter pioner d’una companyia que es va retirar fa 23 anys.

MILLOR COMPANYIA O ARTISTA EMERGENT

NOM PROVISIONAL

Nova companyia formada per Joan Pallàs i Eva Camps que aquest any ha estrenat Qui cu qui què quina, espectacle que es va poder veure al festival Circorts i on la parella presenta exercicis de bicicleta acrobàtica i perxa xinesa.

MILLOR INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ DEL CIRC

CARPA REVOLUCIÓ

Inaugurada al pati de la masia de Can Puig (Sant Pere de Ribes) l’any 2017, l’impulsa el col·lectiu Fes+Chapeau per explorar les arts escèniques, circenses i performatives com a motor de transformació social. Ofereix programació estable, suport als artistes i noves formes d’aprenentatge per a infants i adolescents.

PREMI DE VOTACIÓ POPULAR

‘ESCARGOTS’

SLOW OLOU

L’espectacle ha obtingut el premi de votació popular després d’obtenir 128 vots, el 20% dels 638 vots rebuts. Estrenat l’any 2018 a FiraTàrrega, es tracta d’un espectacle multidisciplinar i d’humor visual on la parella còmica Toti Toronell i Pere Hosta acompanyen en tot moment l’espectador per un insòlit, absurd i divertit recorregut.  Slow Olou és un projecte de dos pallassos, Toti Toronell i Pere Hosta. Una idea d’apropar dos universos particulars en un de sol i crear un univers d’humor i poesia.

Un  total de 25 projectes, entre espectacles, companyies, números de circ i iniciatives per a la projecció, havien estat nominats als IX Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya, els guardons creats el 2010 per a visibilitzar les arts circenses, crear circuits i reconèixer els espectacle de qualitat vistos a Catalunya. El jurat dels IX Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya ha estat format aquest any per Cristina Cazorla (La Puça Espectacles), Ramon Múñoz ‘Karoli’ (monociclista), Lola Casademont (Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà), Ignasi Gil (acròbata), Giulia Poltronieri (gestora cutural), Marcel Barrera (periodista i cap de redacció de la revista de circ Zirkòlika) i Manel Sala ‘Ulls’ (fotògraf). El premi a la millor iniciativa per a la projecció del circ ha estat concedit per l’Associació de Professionals del Circ a Catalunya (APCC).