El clown Jango Edwards guanya el Premi Zirkòlika de Circ a la Millor Trajectòria
Comments 0
- zirkoliko on 22 desembre, 2020 inNotícies
El clown Jango Edwards guanya el Premi Zirkòlika de Circ a la Millor Trajectòria
  • L’artista nord-americà, famós pel seu estil provocador, està considerat com un dels referents del llenguatge més contemporani dels pallassos i resideix a Catalunya des de fa quasi 20 anys
  • A causa de les noves restriccions per la pandèmia, la Nit de Circ es readapta i serà una retransmissió televisiva sense públic on es donaran a conèixer els guanyadors de l’onzena edició dels Premis Zirkòlika de Circ (Mercat de les Flors, dimecres 23, 19.00 h)
  • Les pallasses Pepa Plana i Noël Olivé, el malabarista Totó, la jove companyia Nom Provisional i els còmics Toti Toronell i Pere Hosta, entre d’altres, participaran a l’espectacle Nit de Circ

El clown nord-americà Jango Edwards (Detroit, 1950) ha guanyat el Premi Zirkòlika de Circ a la Millor Trajectòria per una dilatada carrera que ha desenvolupat sobretot a Europa i a Catalunya. Considerat com un dels màxims referents del llenguatge contemporani dels pallassos i representant de l’anomenat clown power, el seu humor entre la provocació i la tendresa ha causat sempre un gran impacte entre el públic i la crítica. Ha fet gires en teatres, circs i grans recintes d’Europa, Amèrica i Oceania, i des de fa quasi 20 anys resideix a Barcelona, una de les seus del Nouveau Clown Institute, l’escola de pallassos que impulsa des del 2009.

Tot i que se’l coneix amb el nom de Jango Edwards, el seu nom real és Stanley Ted Edwards. Va actuar per primera vegada a Barcelona al Saló Diana l’any 1977, i des d’aleshores ha establert vincles molt pròxims amb professionals del circ i el teatre a Catalunya, com ha demostrat recentment. Amb 70 anys, el passat mes de setembre va organitzar al teatre La Gleva de Barcelona el festival The man, the myth and the legend, on va compartir escenari amb artistes com Pepa Plana, Tortell Poltrona, Roberto Oliván, Andreu Buenafuente o Mario Gas. Al llarg de la seva carrera ha creat, entre d’altres, els espectacles Penzilpeeni Zircus, Nothing but the truth, Nightmirrors, i Garbage, que el va consagrar als anys vuitanta com a artista i clown de referència.

La Nit de Circ es readapta

D’altra banda, i a causa de les noves restriccions per la pandèmia de la Covid-19, la gala Nit de Circ es readapta i serà una retransmissió televisiva que s’emetrà el pròxim dimecres dia 23, a partir de les 19:00 hores. Es podrà seguir en directe a través de les xarxes socials de la revista Zirkòlika (YouTube i Facebook) i veure íntegrament a partir de les 23.00h a través de laxarxa.com i de 14 canals més de la Xarxa de Televisions Locals.

En aquesta retransmissió es donaran a conèixer els guanyadors de l’onzena edició. L’espectacle, sense públic, comptarà amb la música en directe del grup Sakapatú i les actuacions de les pallasses Pepa Plana i Nöel Olivé. A més, hi haurà actuacions de Luis Niño ‘Totó’ (malabarista), Martina Covone (corda aèria), companyia Nom Provisional (perxa xinesa), Léa Legrand (bola d’equilibri) i Felipe Nardiello (roda Cyr) com a artista convidat. Tots els artistes de circ participants en aquest espectacle dirigit per Xavier Erra van ser nominats o guardonats en la passada edició dels Premis Zirkòlika.

Els premis estan produïts per l’entitat Zirkòlika, un projecte de difusió i comunicació de les arts del circ que edita des de l’any 2004 l’única revista especialitzada en circ de tot l’Estat i, a més, manté un portal d’informació a Internet (www.zirkolika.com). Els premis, que compten amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, van néixer l’any 2010 com a suport a la creació i al reconeixement del treball dels artistes i les companyies de circ catalanes.