Els Premis Zirkòlika 2020 es lliuraran amb un cabaret de circ al Parc de la Barceloneta
Comments 0
- zirkoliko on 5 juliol, 2021 inUncategorized
Els Premis Zirkòlika 2020 es lliuraran amb un cabaret de circ al Parc de la Barceloneta

Els Premis Zirkòlika 2020 es van donar a conèixer el passat mes de desembre a la també clàssica Nit de Circ dels Premis Zirkòlika. Una gala celebrada al Mercat de les Flors de Barcelona, però que malauradament no es va poder lliurar als artistes i companyies els guardons degut a les prohibicions del moment per la situació de pandèmia que estem vivim.

 Per tal motiu la revista Zirkòlika organitza conjuntament amb el Centre Cívic de la Barceloneta una tarda de circ gratuïta i oberta al públic per donar públicament aquest reconeixement tan important als artistes i companyies de circ que van ser guardonades i no van poder retirar el seu guardó en el seu moment.

Aquesta tarda de circ es celebrarà el divendres 16 de juliol, a les 19 h, a l’antic gasòmetre del Parc de la Barceloneta. Un espai que es transformarà amb un autèntic circ que reunirà als professionals guardonats amb el Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya i on el públic de la Barceloneta, i també de tota Barcelona, podrà gaudir d’un cabaret de circ d’estiu a l’aire lliure.

Serà un cabaret on hi actuaran alguns dels millors artistes del circ català: Ramiro Vergaz amb malabars; Planeta Trampolí amb llit elàstic; Amèlia Cadwallader amb hula hoops; Salomé amb el trapezi; JK Sound amb beatbox i looping; i l’humor del presentador i showman Little Testa.

Al final de l’espectacle es farà el lliurament dels Premis Zirkòlika  2020 als millors espectacles dels artistes i companyies de circ d’aquest darrer any.

Aquesta tarda de circ compta amb la complicitat del Centre Cívic de la Barceloneta, proposa una tarda de circ al barri de la Barceloneta que comptarà amb les acrobàcies, malabars, música en viu i molt d’humor per passar una tarda divertida amb alguns dels millors artistes de circ de Catalunya.

El Cabaret de Circ de la Barceloneta era ja una clàssica i ineludible cita amb més de 20 anys de trajectòria que aquest any es trasllada al Parc de la Barceloneta, a l’antic depòsit de gas,  per ampliar l’espai, poder oferir més seguretat al públic assistent i garantint totes les mesures de seguretat i prevenció de la Covid-19.  

L’espectacle del Cabaret comptarà amb les actuacions de:

LITTLE TESTA, que serà el Mestre de la Ceremònies. Little Testa arriba amb un bagul carregat d’objectes peculiars. Un món d’humor i destresa física a parts iguals, amb jocs de diàbolo, número verticals i moltes sorpeses.

RAMIRO VERGAZ presentant “MALABAILES”. Un virtuós i carismàtic artista premiat a nivell nacional i internacional.  En els últims anys s’ha centrat en la seva carrera com a solista, amb el seu número “Malabailes 2“, aconseguint fusionar a la perfecció i amb una comicitat espontània i un destacat domini de l’elegància, la frescor del ball swing dels anys 30 amb el frenesí i el virtuosisme dels malabars clàssics amb maces. Actualment i des de fa dos anys, realitza les temporades d’hivern al Palazzo, un dels Varietés més prestigiosos d’Europa, i durant les temporades de primavera i estiu, actua com a mestre de cerimònies i malabarista en l’icònic i reconegut Circ Raluy Legacy.

SALOMÉ presenta “L’ORACLE DE DELFOS ” dansa sobre trapezi. Una peça inspirada en el mite de l’oracle de Delfos a l’Antiga Grècia. La llegenda explica que una maga, la Pitonissa, predeia el futur dels viatgers que acudien a ella. Una proposta per entrar en l’atmosfera indecisa i sublim que es dibuixa quan l’home, per acte de fe, lliura el seu cos a la força màgica que mou els seus fils.

PLANETA TRAMPOLÍ presenta “SHOW DE LLIT ELÀSTIC”. Marxa, marxa i més marxa… un personatge amb molt de flow que surt a escena a donar-ho tot fent acrobàcies impossibles que faran embogir a tota l’audiència… però ep! de vegades les coses no surten com estaven previstes i l’espectacle ha de continuar! Planeta Trampolí proposa una reinterpretació dels números clàssics de llit elàstic de mitjans del s.XX explicat amb un llenguatge fresc i actualitzat que farà les delícies de grans i petits.  Un número amb un alt nivell acrobàtic i molta, molta marxa i simpatia.

AMELIA CADWALLADER presenta “THANK GOD IT’S FRIDAY” És divendres a la nit i després d’una setmana d’oficina Maple Staplegun està llista per demostrar al món que ella no és una secretària qualsevol.  Armada amb els seus Hula Hoop i una actitud estrafolària, vol mostrar  que dins de cada secretària hi ha una cabaretera esperant a sortir. Increïble manipulació amb hula hoop barrejada amb clown i comèdia física aconsegueix que el seu públic se sorprengui amb el seu alt nivell tècnic circense i al mateix temps no es pugui contenir el riure. L’artista busca la connexió del públic i convida a la seva participació deixant que tot el món sigui part de l’espectacle.

JK SOUND presenta “BEATBOX LIVE LOOPING”. Beatboxer, cantant, músic iniciat en la producció musical i live looping artist. Un show de música en viu de beatbox i música electrònica. El beatbox és l’art de fer música amb la veu.ç

Premis Zirkòlika 2020

En acabar el Cabaret de circ es lliuraran els Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya als artistes i companyies premiades aquest darrer any. 

L’espectacleDesdèmona, una versió circense d’Alba Sarraute & Les Ofèlies amb textos de Shakespeare estrenat el passat estiu al Festival Grec (Millor Espectacle de Sala), la primera Producció Nacional de Circ que acaba de finalitzar una gira per 17 teatres de tot Catalunya i que protagonitzen joves de menys de 26 anys (Millor Companyia de Circ Emergent), i el número acrobàtic Liñatz de My!Laika, companyia que actualment dirigeix el 25è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris, i que es podrà veure la pròxima setmana al Festival Grec de Barcelona són alguns dels espectacles guanyadors dels Premis Zirkòlika d’aquest darrer any.

La resta de premis han recaigut en l’espectacle de malabars amb estris de cuina ‘Oyun’, de Federico Medini Cia. El Fedito (Millor Espectacle de Carrer); la creació Toca Toc, que la companyia Cia. PakiPayà presenta en una carpa amb un format molt especial (Millor Espectacle de Carpa); i l’espectacle tragicòmic ambientat en un circ de la Guerra Civil Espanyola El Gran Final, de Bucraá Circus (Millor Espectacle de Pallassos). Per la seva banda, el festival Cantilafont, que fomenta el circ i alhora el patrimoni del Lluçanès, ha obtingut el premi a la Millor Iniciativa per a la Projecció del Circ, la producció del Mercat de Música Viva de Vic Constel·lacions deNúria Andorrà ha guanyat el Premi Especial per la seva música, i el projecte Circus Time de Kanaya Circ ha guanyat en la primera edició del nou premi de circ social.

Per altra banda, el premi a la Millor Trajectòria ha estat per al clown Jango Edwards i el premi de votació popular, que ha batut el rècord de participació amb 5.700 vots, ha estat per a Pasquale Marino de Cia. Bergamotto per l’espectacle Bergamotto Show. Ha rebut 476 vots, el 8,2% del total.  A poca distància s’ha quedat Desdèmona d’Alba Sarraute i de Xampatito Pato, que han empatat a 415 vots. Han rebut més de 300 vots Ex-Libris de Cia. Voël, La maquina y yo de Circo Dabitxi, A la fresca de Cia. Anna Confetti, i Toca Toc i Cia. PakiPayá, amb 305 vots. 

Els 11 premiats s’han triat d’entre els 37 projectes, espectacles, companyies, números de circ i iniciatives per a la projecció que van estar nominats aquest darrer any d’entre les 95 candidatures presentades per 60 companyies i projectes de circ, la xifra més alta des de la creació dels premis Zirkòlika l’any 2010. 

En aquest període especialment difícil per la caiguda de les contractacions, la suspensió de festivals, l’agreujament de la precarietat del sector, el tancament de sales i circs itinerants, o la incertesa per la crisi sanitària que viu tot el sector cultural des de l’any passat la bona xifra de propostes rebudes demostra, malgrat tot, la vitalitat a nivell creatiu que viu el circ a Catalunya i la necessitat de donar oportunitat a noves produccions i que aquestes tinguin més visibilitat per guanyar també nous públics.  

Els premis estan organitzats per la revista de circ Zirkòlika i compten amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Aquests Premis es van donar a conèixer el passat desembre a la també clàssica Nit de Circ dels Premis Zirkòlika, celebrada al Mercat de les Flors de Barcelona, però malauradament no es varen poder lliurar als artistes i companyies guardonades degut a les prohibicions del moment per la situació de pandèmia que estem vivint. Per tal motiu la revista Zirkòlika organitza conjuntament amb el Centre Cívic de la Barceloneta aquest cita gratuïta i oberta al públic per donar públicament aquest reconeixement tan important als artistes i companyies de circ del nostre país.

El Cabaret s’organitza en un espai molt singular i reivindicat com a un possible espai fixe de circ per la Ciutat de Barcelona: l’antic gasòmetre situat al Parc de la Barceloneta. Una edificació que es remunta a l’any 1840 quan l’Ajuntament de Barcelona va decidir il·luminar els carrers amb fanals de gas. Al 1986, la Catalana de Gas, fa signar un acord amb la Corporació Metropolitana de Barcelona i va cedir els terrenys a l’Ajuntament. La torre de l’aigua, el gasòmetre i La Fàbrica del Sol, és el que queda de l’enderroc d’aquella fàbrica el 1989 pels preparatius dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. 

RELACIÓ DE LES CATEGORIES I GUARDONS DELS

PREMIS ZIRKÒLIKA DE CIRC DE CATALUNYA 2020

MILLOR ESPECTACLE DE CARPA. ‘TOCA TOC’ DE LA COMPANYIA PAKIPAYÀ. Pel seu bon treball gestual i teatral, perquè després de molts anys amb actuacions al carrer han  volgut fer un pas valent i apostat per un nou espai escènic, i perquè ho han fet en una carpa incomparable, original, diferent, única i molt i molt especial. 

MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE SALA. DESDÈMONA D’ALBA SARRAUTE  I LES OFÈLIES. Per un treball d’anys i panys, per no haver-se rendit mai en aquesta travessia, per haver assolit un somni, per una versió d’Otel·lo de William Shakespeare amb molt de circ i molt actual, per un excel·lent treball escenogràfic i una brillant dramatúrgia. I perquè reivindica el paper de les dones i ho fa amb un llenguatge fresc, desinhibit i molt coral. 

MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARRER. OYUN’ DE FEDERICO MEDINI LA COMPANYIA EL FEDITO. Per crear un univers únic, per un treball d’investigació i experimentació molt reeixit, per trencar les formes convencionals i per reconvertir simples estris de cuina -olles, plats, culleres- en objectes per a fer equilibris i malabars!! Per la seva especial personalitat i per crear una harmonia i complicitat única i sorprenent amb el públic.

MILLOR ESPECTACLE DE PALLASSES O PALLASSOS. EL GRAN FINAL’ DE LA COMPANYIA BUCRAÁ CIRCUS. Perquè aconsegueixen emocionar-nos, commoure’ns i explicar-nos una història sobre els estralls de la Guerra Civil amb una gran sensibilitat, una gran compenetració i una gran humanitat. Perquè sota una brillant posada en escena i un original vestuari, i malgrat la seva joventut, aquesta parella té ànima de pallasso. I perquè la seva tragicomèdia ens sorprèn fins a un espectacular Gran Final. 

MILLOR NÚMERO DE CIRC. LIÑATZ (линя́ь) DE LA COMPANYIA MY LAYKA. Perquè posa els pèls de punta, per la seva exhibició de bona tècnica, per un espectacular número violent i sense pietat que deixa tothom bocabadat, per la força, brutals i turbulents exercicis de les dues dones acròbates, per la seva integració amb la música en directe i perquè revolucionen la tècnica del mà a mà. 

MILLOR ARTISTA O COMPANYIA EMERGENT. ESTAT D’EMERGÈNCIA, DE LA PRODUCCIÓ NACIONAL DE CIRC. Per haver superat tots els obstacles imaginables i inimaginables, per tirar endavant un espectacle en plena pandèmia i no haver-se volgut aturar, per la tenacitat del seu director, per haver apostat per joves artistes de circ, pels bons números de l’espectacle, per les emocions que ens trasllada i perquè busca respostes i ens ajuda a entendre un món a punt a punt del col·lapse. 

PREMI ESPECIAL. CONSTEL·LACIONS DE NÚRIA ANDORRÀ. Per l’ús de les noves tecnologies, per un espectacle molt plàstic i innovador, per unes imatges suggerents que ens condueixen a nous camins estètics i sonors. Per integrar el circ amb la música i per les seves impactants imatges que fan d’aquesta espectacular creació una experiència única on els sons viatgen per l’espai. 

MILLOR INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ. FESTIVAL CANTILAFONT. Per la seva aposta pel circ, per programar-lo al costat d’altres arts escèniques, amb una producció impecable i una mirada amb molta cura cap a l’artista i el públic. Treballant per la creació de nous públics i descentralitzant la programació de circ amb un festival que també dona a conèixer el patrimoni del Lluçanès

MILLOR PROJECTE DE CIRC SOCIAL. CIRCUS TIME. Perquè té en compte la inclusió de persones en situació de risc social, perquè ha realitzat una pràctica d’aprenentatge i ensenyament de tècniques de circ de manera continuada en el temps i perquè ho ha fet amb objectius educatius. 

PREMI A LA MILLOR TRAJECTÒRIA. JANGO EDWARDS. Per tota una vida dedicada a l’humor, a la provocació i a l’excentricitat. Per viure amb passió cada moment, per la seva inesgotable energia, per deixar-se la pell a les pistes i a l’escenari, perquè aquest premi l’ajudi a trobar el Sant Grial del Clown, per fer-nos riure, per estimar al seu públic i per dedicar-se també a la formació de joves pallassos través del seu Institut de Clown. Perquè és tota una llegenda viva del circ.