Els Premis Zirkòlika nominen 33 espectacles i premien la trajectòria de Cesc Serrat
Comments 0
- zirkoliko on 19 desembre, 2022 inUncategorized
Els Premis Zirkòlika nominen 33 espectacles i premien la trajectòria de Cesc Serrat

Aquest any els Premis Zirkòlika han rebut un total de 75 propostes diferents. Un jurat independent i extern a l’organització dels Premis ha fet la difícil tasca de seleccionar fins a un total de 5 espectacles per cada categoria. En total hi ha 33 espectacles nominats als premis d’aquest any.

El proper dimecres 21 de desembre, en la Nit de Circ dels Premis Zirkòlika, es donaran a conèixer els premiats en un espectacle que combinarà les actuacions de circ amb el lliurament dels Premis.

Les entrades per la Nit de Circ encara es poden comprar a la web del Mercat de les Flors on se celebrarà aquest espectacle inèdit de circ que comptarà amb la música en directe de la Always Drinking Marching Band. Aquesta formació còmic-musical ,amb Mickey de los Reyes com a frontman, s’ha unit a la Nit de Circ per commemorar els seus 25 anys com a banda musical. Un espectacle que compta amb la direcció artística de Martí Torras i Mayneris.  

         

Els espectacles, artistes, companyies, projectes i entitats nominades per cadascuna de les categories són:

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de circ de CARRER

El Pou de la GallinaCia. Voël

LatasD’click

NüshuCia. Capicua

PoiCompanyia D’es Tro / Guillem Vizcaíno

Sin OjanaChicharrón Circo Flamenco

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de circ de SALA

Boira – Cia. Voël

BreachSom Noise

No Tan SapiensNon Sin Tri

NUYECompanyia de Circ “eia”

Sopla!Truca Circus

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de circ de CARPA

GaudíRemCirco Smile

KirkoCirc Històric Raluy

SwingCircus Ronaldo

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de PALLASSES/PALLASSOS

B.O.B.A.S. (Banda Orquestral Benèfica d’Actes Sepulcrals)Cia. Jimena Cavalletti

Dis_OrderPere Hosta

PaüraCompanyia Lucas Escobedo

Si tu te’n vasCia. Pepa Plana

SoloRoi Borrallas

PREMI ZIRKÒLIKA millor NÚMERO DE CIRC

Alexander Lichner – Trapezi

Inside UpAntonio Vargas Montiel – Equilibris i màstil aeri

Nicol Nicols – Filferro

Universal, sal!Núria Pérez Torán – Hula Hoop

Walo WorldMr Copini – Malabars

PREMI ZIRKÒLIKA millor ARTISTA / COMPANYIA EMERGENT

EZElena Zanzu

No Tan SapiensNon Sin Tri

L’últim SífirAram Pou Clavell

PoiCompanyia D’es Tro / Guillem Vizcaíno

Sin OjanaChicharrón Circo Flamenco

PREMI ZIRKÒLIKA iniciativa per la PROJECCIÓ DEL CIRC I LA FORMACIÓ

Circ LlunarCirc de les Musaranyes

Escola de circ Aire

Espai Piluso

Festival Giracirc

Gala i trobada d’artistes – Col·lectiu de Professionals de Circ de Girona

A més dels Premis que es donaran a aquestes categories hi hauran 3 premis sorpresa més: el Premi Especial del Jurat; el Premi-Reconeixement a un projecte de circ social; i el Premi de Votació Popular, un premi que voten lliurement els aficionats i seguidors de circ, els artistes i professionals i el públic en general. La participació per triar aquest premi del públic ha estat de més de 1400 persones, i també es farà públic el dia de la Nit de Circ.  

Premi Zirkòlika a la trajectòria

Aquest any el Premi a la trajectòria serà per l’ofici de pallasso de Cesc Serrat. Cesc, als setanta tres anys d’edat, continua en actiu per un costat com rondallaire i per un altre amb el duet Pep i Tinet, sent una de les parelles de pallassos més veteranes del nostre país.

La seva trajectòria clownesca arrenca al 1974 quan va interpretar un dels papers principals de Brr T RRR (entrada de Clowns), obra de Joan Brossa que va ser teatralitzada sota la direcció de Pau Monterde i que després de ser estrenada al Col·legi d’Arquitectes de Terrassa va ser representada al Teatre Romea de Barcelona.

Cesc Serrat i Comerma (Terrassa, 20/04/1949) pallasso, rondallaire i actor ha dedicat la seva vida al món de l’espectacle en català.

Tres anys després va cofundar “Pep, Saltimbanqui i Bocoi” amb Josep Mª Casanovas i Cesc Tudó, trio de pallassos que sota la direcció de Carles Grau, van estrenar, el 5 de maig de 1977, Moltes verbigràcies a l’Escola Tecnos de Terrassa. Poc després van començar a voltar per tot Catalunya gràcies a la campanya La Caixa a les escoles, la promotora cultural Enllaç i el Moviment Rialles.

Posteriorment, el trio original va acabar consolidant-se com quartet amb la incorporació d’Agustí Planas, Tinet.

Cesc va desdoblar-se al 1983, creant la Cia. Cesc Serrat per actuar com rondallaire, feina que havia caigut aleshores en el més trist dels oblits.

Quan “Pep, Saltimbanqui, Bocoi i Tinet” van separar-se al 1984,Cesc va continuar com pallasso al costat de Bocoi fins a la mort d’aquest.

Els tres supervivents van ajuntar-se de nou gràcies a un periodista que va crear una pàgina de Facebook per buscar documentació sobre el trio original amb la intenció de crear un reportatge televisiu per Canal Terrassa. Empesos per la nostàlgia Pep, Saltimbanqui i Tinet van crear un nou espectacle anomenat Sempre pallassos, estrenat el 26 de setembre de 2010 al Parc de Sant Jordi de Terrassa. El rencontre va ser efímer ja que la mort de Saltimbanqui va colpejar de nou al grup.

Cesc, als setanta tres anys d’edat, continua en actiu per un costat com rondallaire i per un altre amb el duet Pep i Tinet, una de les parelles de pallassos més veteranes del nostre país.

El Jurat dels Premis

En total han estat 30 persones les que han format part del jurat dels Premis Zirkòlika d’aquest any. Alguns d’ells són els artistes i companyies que van estar premiades a les darreres edicions, i altres professionals del sector com directors artístics, gestors culturals, programadors i gent especialitzada en circ, però també en educació social, animació sociocultural i formació.

La Junta de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) també ha format part del jurat valorant les iniciatives per la projecció del circ i la formació. A més, contribueix al reconeixement del premi a les iniciatives per la projecció, amb una aportació econòmica de 1500 € al projecte millor valorat d’entre tots els cinc projectes nominats.

El jurat complet d’aquest any son: Alba Sarraute. Artista de circ  “Alba & les Ofèlies”. Premi Zirkòlika 2020 circ de sala. / Andreu Casadelllà. Artista de circ “Cia. Seon”. Premi Zirkòlika 2017 artista emergent. Premi Zirkòlika 2021 circ de sala. / Anna Belén Fernández. Mestra, filòloga, professora de Serveis Socioculturals i a la Comunitat. Presidenta de la CASC_CAT (Coordinadora per l’Animació Sociocultural de Catalunya). / Anna Alavedra. Artista de circ “Cia. Anna Confetti”. Premi Zirkòlika 2021 espectacle de pallasses. / Anna Giribet. Directora artística Fira Tárrega. / Antonio Alcántara. Educador Social y activista veïnal. Professor Facultat educació i membre Ateneu Popular 9Barris i de la Perifèrica. / Cristina Cazorla. Directora artística Festival Circorts ” festival de circ de Barcelona”. / Daphnè Malherbe. Gestora cultural. Membre de la comissió de programació del Garitu. / David Sancho. Pallasso, periodista i gestor cultural a La Circoteca. / Iolanda Delgado. Directora artístic Fira de circ al carrer La Bisbal d’Empordà. / Jessica Arpin. Junta APCC. / Jordi Juanet “Boni”. Director artístic Festival Internacional de Pallassos de Cornellà. / Jordi Màs. Artista, formador de circ i activista social. Premi Zirkòlika 2021 circ social. / Jordi Príncep. Director Escola de teatre i circ d’Amposta – EtcA i director artístic del FesticAM – Festival internacional de teatre i circ d’Amposta. / Judith Obach. Junta APCC. / Júlia Campistany. Artista de circ. Premi Zirkòlika 2021 artista emergent. / Laura Fraile. Periodista, educadora social. Membre i col·laboradora del CEESC. / Lola Renau. Filòsofa, editora i mare. Creadora del projecte Art Social – Neret i de l’editorial Neret Edicions. / Lorena Sierra. Artista i performance de circ. / Luara Mateu. Artista de circ. Premi Zirkòlika 2021 votació popular. / Marc Micheo. Artista de Circ i formador “Circ de les Musaranyes”. Director Circ Llunar. / Montse Ortiz. Politòloga. Coordinadora unitat sensibilització de la Fundació Vicente Ferrer. Membre de la Junta nacional d’Òmnium Cultural. / Pablo Javier Domichovsky. Junta APCC. / Pol Vives. Formador de circ en “kanaya Circ”. Premi Zirkòlika 2020 circ social. / Quim Aragó. Coordinador de Camaleònica Produccions Productora de circ. / Ramón Bech. Historiador i cronista de circ. / Ramón Muñoz “karoli”. Artista de circ “Professor Karoli”. Col·leccionista. Premi Zirkòlika 2015 votació popular. Premi Zirkòlika 2018 projecció del circ. / Ricardo Rossi. Artista de circ. Director Le Grand Cirque i Viva el Circo / Verónica Capozzoli. Junta APCC / William Giribaldi. Junta APCC.