La companyia D’es Tro de Guillem Vizcaíno, la companyia “eia” i el Circus Ronaldo, entre els guanyadors de la tretzena edició dels Premis Zirkòlika de Circ
Comments 0
- zirkoliko on 24 desembre, 2022 inUncategorized
La companyia D’es Tro de Guillem Vizcaíno, la companyia “eia” i el Circus Ronaldo, entre els guanyadors de la tretzena edició dels Premis Zirkòlika de Circ
  • El Premi al millor espectacle de circ de carrer ha estat per l’espectacle “Poi” de la companyia mallorquina D’es Tro, de Guillem Vizcaíno, un espectacle fet íntegrament amb un joc tradicional de carrer com és la baldufa.
  • El millor espectacle de circ de sala ha estat per l’espectacle “NUYE” de la companyia catalana “eia”. Un espectacle que tracta les relacions de parella i de com adaptar-nos a una època en la que la rapidesa dels canvis determinen el nostre present i futur.
  • El millor espectacle de circ de carpa ha estat per un espectacle internacional que es va presentar dins la programació de Fira Tàrrega, “Swing” del Circus Ronaldo. Un circ europeu referent per la renovació de les arts del circ.
  • Dins de la resta de categories, s’ha premiat l’espectacle “Solo” de Roi Borrallas ( millor espectacle pallassos ); el número de trapezi de Alexander Lichner ( millor número de circ); l’espectacle “Non sin Tri” de la companyia No Tan Sapiens (millor número emergent); i el Premi Zirkòlika de votació popular ha estat per “Sin Ojana” de la Cia. Chicharrón Circo Flamenco.
  • El Premi a la trajectòria ha estat pel pallasso, rondallaire i actor, Cesc Serrat. Per una trajectòria de més de mig segle de dedicació al món de l’espectacle en català,  com pallasso, rondallaire i actor.

Per haver-se atrevit, a les acaballes del franquisme, a representar en la nostre llengua una obra de pallassos de Joan Brossa.

Per haver cofundat una de les primeres companyies catalanes de pallassos contemporanis “Pep, Saltimbanqui i Bocoi” i per continuar als 73 anys en actiu, com pallasso, amb el duo Pep i Tinet.

  • Els Premis Zirkòlika també fan un reconeixement als projectes i entitats. El Premi a la millor iniciativa per la projecció del circ ha estat atorgat al Festival GiraCirc. El Premi al Circ Social al Projecte Circápolis,  per la creació de “Naslada, Disfrute!”. Un espectacle circense on persones en situació de sensellarisme són les protagonistes.
  • La Nit de Circ dels Premis Zirkòlika, organitzada des de fa ja tretze anys per la revista Zirkòlika,  ha donat a conèixer els millors espectacles de circ del moment en un espectacle inèdit celebrat al Mercat de les Flors. El lliurament dels Premis ha estat en format espectacle amb la música en directe de la Always Drinking Marching Band i acompanyat de les actuacions més de 20 artistes també guardonats a la darrera edició.
  • La Gala-Espectacle ha reivindicat el treball social del col·lectiu Mur amb dos actuacions del seu espectacle premiat el darrer any.  Dos atraccions del seu circ integrador que han format part de l’elenc artístic d’un espectacle de dues hores de duració.

MOTIVACIONS DEL JURAT I VÍDEOS DELS ESPECTACLES

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de CIRC DE CARRER

Poi – Companyia D’es Tro / Guillem Vizcaíno – vídeo promocional

Per aconseguir hipnotitzar als espectadors amb una proposta innovadora que amb un genuí toc mediterrani fusiona les arts del circ amb un joc tradicional de carrer com és la baldufa.

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de CIRC DE SALA

NUYE – Companyia de Circ “eia”  – vídeo promocional

Per la seva recerca d’un circ humà amb un llenguatge propi que connecta amb la realitat del moment que els toca viure. Per crear una obra d’art que ens parla de les relacions de parella i de com adaptar-nos a una època en la que la rapidesa dels canvis determinen el nostre present i futur.

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de CIRC DE CARPA

Swing – Circus Ronaldo – vídeo promocional

Per recrear l’atmosfera pròpia dels espectacles circenses i de varietats de la primera meitat del segle passat amb una creació fresca, plena de dinamisme i alegria que connecta amb l’espectador des del primer moment.

Aquest premi és un reconeixement a una de les companyies europees que més ha fet per renovar les arts del circ.

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de PALLASSES/PALLASSOS

Solo – Roi Borrallas – vídeo promocional

Pel risc d’una proposta que planteja una nova mirada al llenguatge clownesc, convertint la solitud del camerino en un espai públic en el que el personatge i la persona s’unifiquen per mostrar-nos tot un compendi d’esbojarrades ocurrències.

PREMI ZIRKÒLIKA millor NÚMERO DE CIRC

Alexander Lichner – Trapezi – –  vídeo promocional

Per mantenir viva la flama de l’art del més difícil encara amb una proposta on tradició i modernitat van de la mà: risc, elegància, música èpica, energia desbordant i una alegria contagiosa que  fan d’aquest número un dels millors exponents de la seva disciplina. 

PREMI ZIRKÒLIKA millor ARTISTA / COMPANYIA EMERGENT

No Tan Sapiens – Non Sin Tri –  vídeo promocional

Per crear una paràbola ambientada en una atmosfera aquàtica poblada per uns éssers que, poètica i còmicament, utilitzen el circ per qüestionar la naturalesa humana i mostrar-nos les contradiccions de les seves accions.

PREMI ZIRKÒLIKA Iniciativa per la PROJECCIÓ DEL CIRC I LA FORMACIÓ

Festival GiraCirc – reportatge televisió

Per l’esforç d’aconseguir consolidar un petit festival, treballant des de l’àmbit local, a petita escala, com a model que pot ser replicat en diferents municipis del territori i per portar el circ allà on no hi arriba.

Per convertir els carrers d’una petita població com Collsuspina en un aparador circense, per donar visibilitat als espectacles amb presència femenina, així com per la tasca de circ social.

En aquest Premi, l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya vol contribuir al projecte amb un ajut de 1.500 euros.

PREMI ZIRKÒLIKA ESPECIAL

Konvent de Cal Rosal, Berga – vídeo promocional

Per la valentia de crear un espai d’investigació, creació i investigació en un moment històric especialment complicat. Per apropar el nou llenguatge circense al Berguedà, apostant per la descentralització de la cultura.

“Per les oportunitats i l’acompanyament a propostes que viuen en els marges; propostes arriscades que malauradament es poden veure poc en els circuits.

Un premi especial també per una manera de fer i d’explicar que se surt del discurs oficial i administratiu” 

PREMI ZIRKÒLIKA VOTACIÓ POPULAR

Sin Ojana – Chicharrón Circo Flamenco – vídeo promocional

Entre tots s’ha votat, i entre tots han triat, aquest és el Premi de votació popular; dels seguidors del circ, dels aficionats, i dels professionals, un premi obert a les vostres preferències artístiques, aquest Premi l’ha votat el públic de circ!

PREMI ZIRKÒLIKA “RECONEIXEMENT AL CIRC SOCIAL”

Naslada, Disfrute! – Projecte Circápolis – vídeo promocional

Les desigualtats socials formen part de tots els territoris.

Construir drets des de l’aprenentatge de tècniques de circ és un gran repte en qualsevol lloc. Per aquest motiu, per intentar reduir les desigualtats des de l’ensenyament del circ.

Per aportar el seu gra de sorra per fer del nostre món un lloc més solidari i divertit; per il·lusionar amb la creació d’un espectacle circense on persones en situació de sensellarisme són les protagonistes. 

PREMI ZIRKÒLIKA A LA TRAJECTÒRIA

Cesc Serrat  – video de rondallaire 

Per una trajectòria de més de mig segle de dedicació al món de l’espectacle en català,  com pallasso, rondallaire i actor.

Per haver-se atrevit, a les acaballes del franquisme, a representar en la nostre llengua una obra de pallassos de Joan Brossa.

Per haver cofundat una de les primeres companyies catalanes de pallassos contemporanis “Pep, Saltimbanqui i Bocoi” i per continuar als 73 anys en actiu, com pallasso, amb el duo Pep i Tinet.