Nominats Premi Zirkòlika millor espectacle de sala o carpa 2017

1) ‘El Dékoncert’ de Cia Solfasirc

Solfasirc (Biel Rosselló i Antoine Dagallier) és una plataforma creativa multidisciplinària que investiga la fusió dels llenguatges escènics. Per celebrar el desè aniversari, va crear l’espectacle Dékoncert, un gran pas cap al somni de crear una òpera de circ. L’espectacle sorgeix de la recerca amb els malabars geomètrics i inclou una estructura de rebot que permet les pilotes seguir múltiples itineraris geomètrics i generar al mateix temps ritmes musicals.

2) ‘Fang’ d’Animal Religion

La nova creació de Quim Girón ens presenta la transformació del cos i el fang a través de l’acrobàcia. La manipulació del fang permet l’espectador fer un viatge ple de formes i escultures úniques. El fang i el cos humà es deformen i s’uneixen amb imatges que poc podríem imaginar. Amb aquest sorprenent espectacle, Quim Girón recupera un element que ha vist a casa des de petit ja que la seva mare sempre ha treballat amb el fang.

3) ‘Invisibles’ de 21è Circ d’Hivern Ateneu Popular 9 Barris

A través del circ i la música, Invisibles reflexiona de la fugida a través d’històries que tantes persones i pobles han viscut i que fa que siguem on som i siguem qui som. En aquest Circ d’Hivern veurem a sis artistes vivint i fusionant la música i el circ en un espectacle on podrem veure trapezi, guitarra, escala d’equilibris, saxo, roda alemanya, percussió o quadrant rus entre d’altres. Tot lligat en una dramatúrgia contemporània i per a tots públics.

4) ‘Paradís Pintat’ de Cia Pepa Plana

Una àngel (Pepa Plana) s’escapa d’una pintura i descobreix que el món no és com se l’havia imaginat. L’espectacle, estrenat l’any 2016 i dirigit per Ferruccio Cainero, denuncia la passivitat davant la mort de milers de persones que fugen de la la guerra i acaben ofegades a les costes d’Europa. L’àngel Pepa vol lluitar contra totes les injustícies i no es queda mai de braços plegats.

5) ‘Quan no tocàvem de peus a terra’ de Circ Pistolet

Enric Petit (equilibrista) i Tomàs Cardús (portor), del Circ Pistolet, presenten un espectacle ple de força i equilibris sobre corrons i amb melodies populars. És un viatge en el temps a través dels records d’aquelles tardes de jocs i bones estones, a vegades rient, a vegades suant, però sempre gaudint, plens d’emocions genuïnes i de complicitat, buscant l’equilibri fràgil entre dues persones.

 

Nominats Premi Zirkòlika millor espectacle de carrer 2017

1) ‘Bangaluru’ de Cia TodoZancos

Espectacle itinerant que transmet l’esperit alegre i intens dels carnavals. Els personatges transiten entre danses, proeses, foc i fum de colors, i conviden l’espectador a una festa de sensacions. És una adaptació teatral del festival de colors de Punjab, una festivitat que coincideix amb la celebració de la primavera hindú i commemora nombrosos esdeveniments de la mitologia.

2) ‘Pulso’ d’Atempo Circ

Presentat per 3 artistes multifacètics (Matías Marré, Marilén Ribot i Sergio Pla) i la música original de Marasma Zibra, Pulso convida a submergir-se en un món  de possibilitats deslligades a on tres estranys i arquetípics éssers habiten i interactuen. Circ d’alta tensió, pinzellades d’erotisme, teatre, dansa, bona música i molt d’humor s’uneixen en un crit per la diversitat.

3) ‘Quan no tocàvem de peus a terra’ de Circ Pistolet

Enric Petit (equilibrista) i Tomàs Cardús (portor) presenten un espectacle ple de força i equilibris. És un viatge en el temps a través dels records d’aquelles tardes de jocs i bones estones, a vegades rient, a vegades suant, però sempre gaudint, plens d’emocions genuïnes i de complicitat, buscant l’equilibri fràgil entre dues persones.

 

Nominats Premi Zirkòlika millor número de circ 2017

1) Alba Comella (corda llisa)

Als 18 anys comença a estudiar diferents tècnica aereascomo trapezi, teles i corda i a estudiar psicologia, carrera que culmina als 23 anys. Quan acaba els seus estudis es dedica de ple al circ i es decanta per la corda llisa, en què s’especialitza amb les classes regulars d’Emiliano Ron i Nacho Ricci (2011-2013).

2) Andreu Casadellà (trapezi Washington)

El número, titulat Regalant un dia com aquest i inspirat en un poema de Jacques Prevert, recull la sensació de llibertat després d’acabar l’època de formació i vol celebrar que pot treballar en allò que li agrada tantejant els límits del meu equilibri. Aquest número s’ha presentat al Teatro Circo Price (Madrid) i dins de l’EP, a La Central del Circ (Barcelona).

3) Emiliano Sánchez Alessi (malabars horitzontals)

Els últims anys, el malabarista Emiliano Sánchez Alessi, de la companyia ES, ha investigat els moviments dels malabars horitzontals i ha aconseguit fer un número que està sorprenent per la seva novetat i bellesa. Presentat a la fira Trapezi en el marc de l’espectacle Polos, el número forma també part de l’espectacle de Nadal al Circo Price de Madrid.

4) Marilén Ribot (corda volant)

L’artista mallorquina, de la companyia Atempo Circ, presenta a l’espectacle Pulso un número de corda volant de molta intensitat. Ella mateixa va explicar en una entrevista a la revista Zirkòlika que el número li dona força i fragilitat al mateix temps. “Em dona molta força perquè m’agrada aquesta sensació de volar i de llibertat. M’agrada cridar i m’agrada executar els moviments i al mateix mirar al públic”.

5) Matías Marré (roda Cyr)

Artista de circ, ballarí i coreògraf que presenta el seu número de roda Cyr a l’espectacle Pulso d’Atempo Circ. Ha creat i interpretat corda vertical, acrobàcies i roda cyr per al Gran Circ Fele. El 2009 va ser guardonat amb el Premi d’Interpretació a Burgos-Nova York Concurs Coreogràfic Internacional per la seva roda Cyr.  Com a ballarí professional ha realitzat gires per Amèrica i Europa realitzant les coreografies de Gustavo Ramírez Sansano o Asun Noales. Com a coreògraf independent ha creat diverses peces de dansa-circ contemporani, presentant i actuant en diferents festivals i concursos de dansa.

 

Nominats Premi Zirkòlika millor companyia artista emergent 2017

1) Alba Comella

Nascuda a Barcelona el 1990, amb els números aeris ha actuat a Gente Colgada, Lokal de Risk de l’Ateneu Popular de 9 Barris i al  festival frances d’Aurillac, entre molts d’altres llocs. És guanyadora del premi del públic del festival d’agitació escènica De Corrido de Múrcia ’16.

2) Andreu Casadellà

Especialitzat en trapezi washington, Andreu Casadellà (Anglès, Osona, 1994) ha actuat aquest any a la mostra de joves artistes emergents Crece, al Circo Price de Madrid. Aquest any s’ha graduat a l’École Supérieure des Arts du Cirque (ESAC), a Brussel·les.

3) Maria Cavagnero

Nascuda a Argentina el 1981, el 2010 comença a especialitzar-se en teles aèries, corda llisa, roda Cyr i dansa Contemporània. Actualment col·labora amb diverses companyies: TAG (Anglaterra), Dreamaster (Dubai), La Festa Escènica (Espanya). També treballa amb adolescents, nens i adults impartint tallers a Espanya, França, Itàlia i Emirats Àrabs.

 

Nominats Premi Zirkòlika a la millor iniciativa per a la projecció del circ 2017

1) Festival GiraCirc (Collsuspina)

El festival GiraCirc neix fruit de la suma i la iniciativa de tres ànimes inquietes: Xavier Vinuesa, de l’Associació Artística Desperta Espurnes; Moi Jordana, de Moi Jordana Companyia de Circ; i Oriol Batlló, alcalde de Collsuspina (Moianès). Juntament amb un nombrós equip de voluntaris del poble de Collsuspina, de només 350 habitants, van fer possible la primera edició d’aquest festival que enguany ha arribat a la tercera edició.

2) Carpa Revolució (Sant Pere de Ribes)

Carpa de circ de 30 metres de diàmetre i capacitat pera 640 espectadors asseguts i 1.000 dempeus instal·lada al pati de la Masia Can Puig. Inaugurada a l’abril, l’impulsa el col·lectiu Fes+Chapeau per explorar les arts escèniques, circenses i performatives com a motor de transformació social. Ofereix programació estable, suport als artistes i noves formes d’aprenentatge per a infants i adolescents.

3) Escola de Circ Saltimbanqui (Vilanova i la Geltrú)

Formació en Arts del Circ estable i de qualitat a les comarques del Garraf i el Penedès. Un espai de pràctica, intercanvi, informació, formació, exhibició, creació, difusió, contacte i trobada dels interessats en circ. Potencia la producció, creació i programació a través d’acompanyament i residències artístiques, espectacles propis, exhibició professional, cicles i tallers oberts a tothom, etc.

4) Escola de teatre i circ d’Amposta

Escola d’arts escèniques que promou la formació en Art Dramàtic i Arts del Circ des del 2013. A més dels cursos regulars, s’obre a d’altres sectors (educatiu, social, turístic, empresarial), organitza diversos esdeveniments com el FesticAM, la Mostra d’Espectacles de Creació i la Nit de Gèneres Teatrals d’Amposta i participa amb produccions a diferents iniciatives culturals catalanes.

5) Associació RAI (Barcelona)

Gestiona la dinamització cultural i la programació artística de l’Espai RAI, que inclou el Teatre de la Bona Sort, dues sales polivalents i el bar associatiu. Acull activitats relacionades amb les arts escèniques (sobretot circ) de dimecres a diumenge, així com els col·lectius en residència artística. Un espai de creació, reflexió i agregació que genera sinergies i participació com ara el Cabaret RAI.

 

Premi Zirkòlika especial 2017

Categoria sense nominacions. Premia un aspecte important d’un espectacle o companyia (música, posada en escena, direcció, trajectòria).

 

Premi Zirkòlika  de votació popular 2017

Categoria sense nominacions. El decideix el públic i els aficionats al circ pel seu espectacle preferit.

 

Gran Premi BBVA Zirkòlika de circ 2017

Categoria sense nominacions. Aquest premi el decideix el jurat en base a tots els espectacles que presentin la seva candidatura. Reconeix la millor producció de circ d’una companyia catalana.