Els X Premis Zirkòlika nominen un total de 25 projectes i seran presentats per Tortell Poltrona
Comments 0
- zirkoliko on 4 desembre, 2019 inNotícies
Els X Premis Zirkòlika nominen un total de 25 projectes i seran presentats per Tortell Poltrona
  • Les companyies amb més nominacions són Bucráa Circus, Cia. Pepa Plana, Nom Provisional, Ino Kollectiv i la parella Maiol Pruna Soler & Francesco Germini. També tenen vàries nominacions els còmics Pere Hosta i Toti Toronell
  • Els guanyadors es coneixeran durant la Nit de Circ, que aquest any es farà el 18 de desembre (20.00 hores) al Circ Històric Raluy i inclourà un espectacle de circ inèdit i irrepetible
  • Els premis han rebut un total de 50 propostes de 47 companyies, la xifra més alta des de la creació dels guardons l’any 2010

 

Un total de 25 projectes, entre espectacles, companyies, números de circ i iniciatives per a la projecció, han estat nominats als X Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya, els guardons creats el 2010 per a visibilitzar les arts circenses, crear circuits i reconèixer els espectacle de qualitat vistos a Catalunya. Els guanyadors es coneixeran el pròxim dimecres 18 de desembre durant la Nit de Circ 2019 que enguany retornen al Circ Històric Raluy i seran presentats per Tortell Poltrona. Consulta les fitxes dels Nominats 2019

En total, hi ha cinc companyies amb més d’una nominació: Bucráa Circus té tres nominacions per la producció del Festival de Pallassos de Cornellà El Gran final. Per la seva banda, tenen dues nominacions les companyies Nom Provisional, Ino Kollective, Cia. Pepa Plana i la parella d’acròbates Maiol Pruna Soler & Francesco Germini. Cal destacar també que la parella còmica Pere Hosta i Toti Toronell compta amb dues nominacions però en el seu cas per projectes i companyies diferents: Dioptries, de Cia. Toti Toronell; i Escargots, de Slow Olou.

També té dues nominacióms Kolektiv Lapso Cirk, en aquest cas pel número La Chute de Léa Legrand i per l’espectacle de sala Ovvio. Amb una nominació hi ha els números Boah de Maëlle Bestgen (perxa xinesa), Toto juggling de Luís Toto Niño (malabars) i Tutto imprigionato in una stanza de Martina Covone (Corda aèria i dansa). A més, també tenen una nominació Carpa Revolució, Nilak, GiraCirc, festival Cantilafont, Cia. Lolita Corina, Dondavel, Under Circ, Mortelo & Manzani, Cia. Anna Confetti, Cia. La Tete, Du’K’tO i Teatre-Circ Rosa Raluy

En total, s’atorgaran 10 guardons, dos dels quals —premi de votació popular i trajectòria— s’anunciaran durant els pròxims dies. Aquests dos premis, juntament amb el premi especial, no tenen nominacions. Els premis han rebut un total de 50 propostes de 47 companyies, la xifra més alta des de la creació dels guardons l’any 2010. En tota la història dels guardons han estat premiats un total de 58 espectacles o números de circ, 22 companyies i artistes, i 9 iniciatives per a la projecció de les arts circenses.

COMPANYIES, ARTISTES I PROJECTES NOMINATS

MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE SALA

Las Gallegas – Cia. Lolita Corina

Espectacle de creació pròpia de Lola González i Coral Ros amb la participació d’Àlex Navarro com a co-creador i director. Explora les possibilitats expressives de l’humor a través d’un tema tan seriós com és la mort. Situant-se a la frontera entre el teatre còmic i el clown juguen amb l’absurditat de l’existència fent-ne molt partícip l’espectador.

Le Fumiste – Dondavel

El malabarista i mag Davel Puente ha creat un viatge per la memòria servint-se poèticament del fum i els records. Al llarg d’un enriquidor procés creatiu de 4 anys –durant el qual va girar amb la històrica companyia Cirque Bidon per França i Itàlia– ha sumat múltiples mirades externes de professionals de diferents àmbits confluint en un muntatge que amalgama el teatre d’objectes, la màgia, les tècniques del circ i, fins i tot, el claqué.

Ovvio – Kolektiv Lapso Cirk

David Diez Méndez i Tomas Václavek estan especialitzats en la cerca de l’equilibri i la manipulació utilitzant sempre objectes quotidians. A cada número demostren la passió, el coratge i la confiança cega que es tenen l’un a l’altre. Posen a prova la llei de la gravetat i els límits de l’artista en una arquitectura de fusta minimalista. Busquen sorprendre i entretenir a parts iguals a través del risc, en un clímax ascendent de tensió i adrenalina.

Under – Under Circ

Espectacle estrenat a El Born Centre de Cultura i Memòria amb motiu de la Nit de Circ dels Premis Zirkòlika 2018. Acompanyant un clown solitari (Nicolas Benincasa) que busca un lloc on poder celebrar l’aniversari es viu –a través del vídeoart– un recorregut fantàstic pel metro de diferents ciutats del món.

Veus que no veus – Cia. Pepa Plana

Pepa Plana (com a augusta) i Noël Olivé (com a carablanca) s’uneixen per reivindicar la figura de la pallassa tot confrontant-la a la del pallasso. Ofereixen una versió femenina de les entrades clàssiques del circ, és a dir, els números que obren un espectacle o que enllacen les diferents escenes. Juguen i mosseguem per denunciar la desigualtat que viuen les dones.

MILLOR ESPECTACLE DE CARRER

Dioptries – Cia. Toti Toronell

Els pallassos Toti Toronell i Pere Hosta fan tàndem sumant a l’equip un estol d’artistes de diferents disciplines circenses com són Mon Mató i Maria Palma (mà a mà i bàscula) i Jessica Arpin (bicicleta acrobàtica). Un muntatge amb dues cares que contraposa (o fa confluir) el circ clàssic amb el contemporani.

El gran final – Bucráa Circus

Una tragicomèdia que homenatja l’ofici de ser pallasso. Sense més paraules que les del gest, Pau Palaus i Fernando Villella (Fer Catastrofer) recreen el retrobament de dos clowns trenta anys després que interrompessin el gran acte final del seu espectacle a causa d’una guerra civil. Emocions, ofici i connexió amb el públic en una producció de carrer amb estètica clàssica i grans dosis de nostàlgia i sensibilitat.

Fili Busters – Mortelo & Manzani

El duo de clowns Gerard Morte i Iván Manzanero troben en la temeritat el motor de creació per divertir el públic. Conjugant l’humor amb el funambulisme, l’acrobàcia i altres tècniques del circ al damunt d’un aparell únic posen en perill no només les seves vides, sinó les del radi d’acció més immediat. L’espectacle compta amb la creació i direcció del carismàtic Capitán Maravilla, àlies de l’artista malagueny David Morales.

Ino – Ino Kollektiv

Un espectacle contemporani de portés femení a càrrec de 7 artistes de diferents nacionalitats integrants de la companyia francesa Cie L. A través d’acrobàcies es posen l’una a la pell de l’altra i, portant-se i suportant-se, es desfan de les pressions socials que els pesen i resten llibertat. Una mostra de la força que té el col·lectiu i del que són capaces de fer les dones si avancen juntes i fan el que volen fer.

Qui cu qui què quina – Cia. Nom Provisional

Joan Pallàs i Eva Camps interpreten un home i una dona que, esperançats, busquen el que no saben que han perdut. Un viatge iniciàtic individual que els conduirà a treballar plegats. L’escenografia minimalista està marcada per la geometria de l’espai: 240 graus d’espectacle en què juguen singularment amb els dobles –dos cossos damunt l’element– de la perxa xinesa, la bicicleta acrobàtica i el moviment tot explorant noves possibilitats expressives i d’ús.

MILLOR ESPECTACLE O ENTRADA DE PALLASSOS

A la fresca – Anna Confetti

Espectacle inspirat en situacions quotidianes estrenat a Fira Mediterrània. Tres pallasses (Rosita Calvi. Thangi Rey, Anna Confetti) i una cadira gegant surten a prendre la fresca generant diferents situacions còmiques al llarg de tot el seu recorregut.

El gran final – Bucráa Circus

Dos pallassos que es retroben després de molts anys separats per l’esclat d’una guerra civil. A partir d’aquí, construeixen una relació que passa per diferents emocions. Darrere de les situacions còmiques hi ha una denúncia de les dictadures, de les guerres i una reivindicació de la pau, la justícia social i del riure com a arma.

Escargots – Slow Olou

Escargots és un espectacle itinerant ple d’humor surrealista on Pere Hosta i Toti Toronell condueixen el públic a través d’un univers particular ple de somriures i complicitats. Des de l’humor i poesia, els espectadors poden observar com viuen dos individus-cargols el seu dia a dia. Un espectacle lent però segur.

Temps Fugit – Cia. La Tete

Després d’anys de sortir a la pista, abandona el circ per embarcar sol la seva última etapa, carregant a l’esquena anys d’experiència i emocions. Abans ha de convertir el dolor amb un somriure, les llàgrimes enb una ganyota,… Riu, pallasso, del teu amor trencat.

Veus que no veus – Cia. Pepa Plana

La Cia Pepa Plana sempre ha reivindicat la figura de la pallassa. Ara, Pepa Plana i Noël Olivé  presenten la versió femenina de les anomenades “entrades clàssiques”. Com canvien i quin significat prenen quan es juguen des de dues pallasses en comptes de dos pallassos ?

MILLOR COMPANYIA ARTISTA EMERGENT

Bucráa Circus

Bucraa Circus és una jove companyia composta pels pallassos Pau Palaus i Fer Catastrofer creada a principis de 2018 després de la tornada d’una expedició de circ social amb l’associació Contaminando Sonrisas als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria).

Cia Du’K’tO

Companyia formada l’any 2015 i formada actualment per Adrián Pérez, Bernat Messeguer, Bárbara Vidal i Arnau Andreu. Els seus primers espectacles han obtingut reconeixements als festivals Circaire. També ha participat en nombrosos festivals i realitzat residències artístiques en diferents centres europeus dedicats al circ i a la dansa contemporània

Cia. Nom Provisional

Nova companyia formada per Joan Pallàs i Eva Camps que aquest any ha estrenat Qui cu qui què quina, espectacle que es va poder veure al festival Circorts i on la parella presenta exercicis de bicicleta acrobàtica, perxa xinesa, dansa i teatre.

Ino Kollektiv

Companyia de portés femení a càrrec de 7 artistes de diferents nacionalitats integrants de la companyia francesa Cie L. A través d’acrobàcies es posen l’una a la pell de l’altra i, portant-se i suportant-se, es desfan de les pressions socials que els pesen i resten llibertat. Una mostra de la força que té el col·lectiu i del que són capaces de fer les dones si avancen juntes i fan el que volen fer.

Maiol Pruna Soler & Francesco Germini

Maiol Pruna i Francesco Germini són dos joves acròbates acabats de graduar-se a la prestigiosa escola ESAC que han participat amb el seu número de mà a mà a l’espectacle de joves promeses Crece que es va presentar al Teatro Circo de Madrid.

MILLOR NÚMERO DE CIRC

Boah / perxa xinesa

Boah és una peça de circ contemporani, de 6 minuts de durada, construïda al voltant d’una perxa xinesa. El número està presentat per Maëlle Bestgen, una  jove francesa amb residència a Barcelona que l’any passat va crear la companyia La perxa.

Exit 18 / mans a mans

Número de mà a mà presentat al projecte masculinitat que La Central del Circ va presentar a Circ al Castell el passat mes de setembre, en el marc de les festes de la Mercè. Està protagonitzat per Maiol Pruna & Francesco Germini, dues personalitats molt diferents que s’han graduat a la prestigiosa escola ESAC.

La Chute – Léa Legrand, Kolektiv Lapso Cirk

Número amb una bola d’equilibri interpretat per l’artista francesa Léa Legrand. El treball tracta sobre el pas de el temps al llarg de la vida i com aquest distorsiona gradualment els nostres records, la nostra memòria i el nostre cos

Toto Juggling / Malabarisme

Un número de malabars ple de tècnica, rapidesa, elegància i simpatia mentre manipula  6 objectes (maces). Durant els últims mesos s’ha presentat al Circ d’Hivern de l’Hospitalet i la Llagosta, entre d’altres. Artista xilè molt vinculat a Catalunya, el seu domini de la tècnica, la seva velocitat i el seu control de l’element l’han convertit en un referent del malabarisme.

Tutto imprigionato in una stanzaCorda aèria i dansa

Mitjançant la sinuositat de la corda, Martina Covone experimenta amb el ritme i l’espai en el que ella defineix un temps immòbil. En una atmosfera explosiva fluctuen tensions i desitjos. Una lluita constant i repetitiva sobre la impetuosa necessitat de realitzar una acció, que fins i tot si és tediosa, tracta de comprendre com fluctuen les inquietuds a la nostra [la seva] realitat.

INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ DEL CIRC

Festival GiraCirc (Collsuspina)

El festival GiraCirc neix fruit de la suma i la iniciativa de tres ànimes inquietes: Xavier Vinuesa, de l’Associació Artística Desperta Espurnes; Moi Jordana, de Moi Jordana Companyia de Circ; i Oriol Batlló, alcalde de Collsuspina (Moianès). Juntament amb un nombrós equip de voluntaris del poble de Collsuspina, de només 350 habitants, van fer possible la primera edició d’aquest festival que enguany ha arribat a la cinquena edició.

Carpa Revolució (Sant Pere de Ribes)

Carpa inaugurada l’any 2017 i impulsada pel col·lectiu Fes+Chapeau per explorar les arts escèniques, circenses i performatives com a motor de transformació social. Ofereix programació estable, suport als artistes i noves formes d’aprenentatge per a infants i adolescents.

Nilak

Nilak treballa per la creació d’un espai escènic itinerant amb una carpa de circ. Vol apropar les arts escèniques contemporànies en aquelles comarques catalanes que no tenen cap teatre, ja que segons les Estadístiques Culturals de Catalunya del 2019 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el 26% de les comarques catalanes (Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Conca de Barberà, Lluçanès, Moianès, Montsià, Pallars Sobirà, Priorat, Terra Alta i Vall d’Aran) no tenen cap teatre.

Cantilafont

Concentrat en un sol dia, el Cantilafont és un festival musical de referència que cada any se celebra en una localitat diferent del Lluçanès. Les actuacions musicals s’intercalen amb espectacles de circ.

MILLOR ESPECTACLE DE CARPA

Circ-Teatre Rosa Raluy

Nou circ itinerant creat el passat estiu que defineix la seva primera creació, Vekante, com un espectacle contemporani de circ tradicional. La companyia neix de la mà de Rosa Raluy i William Giribaldi.

Oberta la convocatòria del premi de votació popular

Fins el pròxim 8 de desembre continua oberta la convocatòria del premi de votació popular per escollir el millor espectacle de circ de l’any. És un premi adreçat a professionals del circ, periodistes culturals i aficionats del circ. Per votar només cal omplir un formulari disponible al web dels premis www.zirkolika.com/premiscirccatalunya o a través de l’enllaç bit.ly/votaZRK. Entre tots els participants se sortejaran dues subscripcions anuals per a la revista de circ Zirkòlika i dues entrades dobles per a la Nit de Circ.

La Nit de Circ constarà de dues parts. En primer lloc, un espectacle amb una variada selecció de números de circ a càrrec d’artistes premiats en edicions anteriors dels premis. Seguidament tindrà lloc el lliurament dels Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya 2019. Tortell Poltrona (ànima del Circ Cric i de Pallassos sense Fronteres) exercirà de mestre de cerimònies de l’acte de lliurament.

La gala Nit de Circ està organitzada per la revista Zirkòlika i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Van néixer el 2010 com a suport a la creació i al reconeixement del treball dels artistes i les companyies de circ catalanes. Els premis s’han convertit en una cita anual i reuneix tots els professionals i aficionats al circ.